Diamond Painting eigen foto sealen
Diamond Painting

Hoe seal je een Diamond Painting? Stap-voor-stap handleiding

Hoe seal je een Diamond Painting? Stap-voor-stap handleiding

Heb je net je diamond painting afgerond en wil je ervoor zorgen dat het er jarenlang prachtig uitziet? Dan is het sealen van je kunstwerk een stap die je zeker kunt overwegen. Door te sealen, bescherm je je diamond painting tegen stof, vuil en andere elementen. Je zorgt er zo ook voor dat de steentjes goed op hun plaats blijven zitten. We gaan je alles uitleggen hoe je je diamond painting het beste kunt sealen.

Waarom zou je je Diamond Painting wel of niet sealen?

Voordat je begint met het sealen van je eigen foto diamond painting, is het belangrijk om te weten waarom je dit wel of juist niet zou willen doen. Hier zijn enkele voordelen en nadelen om je te helpen een weloverwogen beslissing te maken.

Voordelen van sealen:

  • Bescherming tegen invloeden van buitenaf: Sealen helpt om je kunstwerk te beschermen tegen stof, vuil en vocht, waardoor het langer mooi blijft.
  • Versterking van de hechting: Door het sealen worden de steentjes extra goed vastgezet, wat voorkomt dat ze na verloop van tijd loslaten.
  • Stralende afwerking: Sommige sealers voegen een mooie glans toe aan je painting, waardoor het geheel nog meer opvalt.

Nadelen van sealen:

  • Verminderde sprankeling: Het gebruik van sommige sealers kan de natuurlijke glans van de steentjes enigszins verminderen.
  • Verandering van het oorspronkelijke uiterlijk: Als je de voorkeur geeft aan de originele uitstraling van je painting, kan sealen deze veranderen.
  • Mogelijk overbodig bij hoge kwaliteit: Als je diamond painting van hoge kwaliteit is, kan sealen soms niet nodig zijn omdat de steentjes al stevig vastzitten.

Voorbereiding: De Diamond Painting klaarmaken

Voordat je begint met sealen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle steentjes stevig vastzitten. Gebruik hiervoor een roller om ze goed aan te drukken. Dit voorkomt dat er steentjes loskomen tijdens het aanbrengen van de sealer.

Tip: Veeg je painting voorzichtig af met een droge of licht vochtige doek om eventuele stofdeeltjes te verwijderen. Dit voorkomt dat vuil vast komt te zitten onder de sealer, wat je eindresultaat kan beïnvloeden.

De juiste sealer kiezen

Er zijn verschillende soorten sealers beschikbaar voor diamond paintings. Bij Diamond Painting Pro bieden we een Premium Diamond Painting Lijm Glans aan, die speciaal is ontwikkeld om je kunstwerk niet alleen te beschermen, maar ook een prachtige glans te geven.

Diamond Painting Lijm Glans

 

  • Vloeibare Sealer met Kwast: Deze sealer wordt met een kwast aangebracht. Hij vult eventuele openingen tussen de steentjes op en zorgt voor een stevige afwerking. Let erop dat je dunne lagen aanbrengt om te voorkomen dat de steentjes hun glans verliezen.
  • Spray Sealer: Een spray sealer is handig als je een snellere, gelijkmatige toepassing wilt. Deze behoudt vaak de glans van de steentjes, maar vult mogelijk niet alle openingen tussen de steentjes even goed op.

Het aanbrengen van de sealer

  1. Vloeibare Sealer: Als je kiest voor onze premium sealer, breng je deze gelijkmatig aan met een kwast of ingebouwde spons. Werk in dunne lagen om een gelijkmatige verdeling te garanderen en te voorkomen dat de steentjes aan elkaar kleven.
  2. Spray Sealer: Spuit de sealer vanaf een afstand van ongeveer 20-30 cm gelijkmatig over je painting. Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte werkt en bescherm de omgeving tegen overspray.

Laten drogen en afronden

Laat je diamond painting minimaal 24 uur drogen, zodat de sealer volledig kan uitharden. Het liefst op een stofvrije plek voor het beste resultaat.

Na het drogen kun je je diamond painting inlijsten of op een andere creatieve manier laten zien. Als je je diamond painting goed onderhoudt, blijft het schilderij er jarenlang prachtig uitzien.


Het sealen van je diamond painting is een simpele maar effectieve manier om je painting te beschermen. Met onze Premium Diamond Painting Lijm Glans geef je niet alleen extra bescherming, maar zorg je ook voor een prachtige, glanzende afwerking. Probeer het zelf en ontdek het verschil!

Heb jij je diamond painting al geseald? Deel je ervaring met ons op social media en tag ons met #DiamondPaintingPro!

Vorig
Beste Diamond Painting Tips
Volgende
5 Slimme manieren om je Diamond Paintings veilig te bewaren